Kráľovské hodovanie

Koncerty
Modra
-

Pozývame vás na tradičné hody do Modry-Kráľovej od poludnia do polnoci s názvom Kráľovské hodovanie 2025. Stretneme sa pred Kultúrnym domom v Modre-Kráľovej na Partizánskej 88.

Program: 
13:00 slávnostné otvorenie hodov
13:05 vystúpenie detí z modranských MŠ a ZŠ 
14:45 Kráľovská lajdinontka - vyhodnotenie súťaže 
15:00 Divadlo Šibe "Soľ nad zlato" 
16:00 DFS Magdalénka 
17:30 Alegorický sprievod
18:00 Ponka & Peci (folk-blues)
20:00 Neznámi (country)
22:00 Wet Floor (blues-rock)

Sprievodné podujatia: 
Sobota 7. júna
10.00 – 11.00 Kráľovská lajdinontka 2025 – tradičná súťaž v pečení pre všetky gazdinky a pekárov. Tento rok sa súťaží v pečení dobošových rezov. Koláče odovzdajte v minimálnom počte 15 ks v kultúrnom dome Modra – Kráľová.
14.00 – 16.00 Škola frkacúl – ženy z OZ Kráľovan vás naučia „fŕkať“ tradičnú kráľovanskú cestovinu do sviatočnej polievky. Prisadnite si k spoločnému stolu a zapojte sa do práce.
15.00 a 17.00 Komentované prehliadky „Zelený les“ – pietne miesto obetiam holokaustu. Prebiehajúca výstava fotografa Tibora Huszára z cyklu "Cigáni" a nová výstava "Vojnové pamätníky v Modre-Kráľovej". Projekt zastrešuje Občianske združenie Poľné ľalie a miestny evanjelický cirkevný zbor.

Nedeľa 8. júna
9.00 Svätá omša v rímsko-katolíckej Kaplnke sv. Michala s dychovou hudbou
9.00 Svätodušné Služby Božie so spoveďou a s Večerou Pánovou, Evanjelický kostol v Modre – Kráľovej

piatok/sobota/nedeľa - kolotoče

Súťaž v pečení o najlepšiu “dobošku”
Kráľovská lajdinontka 2025

Všetci, čo milujete pečenie - chystajte si varešky a zástery! Vyhlasujeme tradičnú súťaž v pečení, organizovanú ako súčasť Kráľovského hodovanie 2025. Pripravovať, koštovať a hodnotiť sa bude evergreen cukrární aj domácností a to dobošové rezy - známe ako “doboška”.
Chuť, vzhľad a kvalitu súťažného zákusku ohodnotí porota zložená z
odborníkov a nadšencov pečenia. Do súťaže sa môže zapojiť každý, kto rád pečie.
Dobošové rezy prineste v deň konania podujatia (sobota 7. júna 2025) do Kultúrneho domu Kráľová od 10.00 do 11.00 h. Každá súťažná vzorka bude zaevidovaná a označená. Počet prinesených zákuskov je stanovený na min. 15 kusov/rezov.
Vyhodnotenie súťaže sa uskutoční na pódiu o 14.45 h, kde minuloročná víťazka odovzdá putovnú zásteru a čepiec novej Lajdinontke.
——————————————
Pôvodne dobošová torta vznikla v 19. storočí u susedov v Maďarsku. Za jej “otca” je považovaný József Dobos, jeden z najlepších vtedajších cukrárov. V roku 1885 ju zhotovil na Národnú výstavu v Budapešti a bol taký hrdý, že ju pomenoval podľa seba. Chcel vymyslieť tortu, ktorá v dobe šľahačkových zákuskov vydrží viac dní a nestratí na chuti. Doboška - dobošové rezy tvoria piškótové pláty plnené maslovým, čokoládovým krémom, na vrchu sa zvykne zdobiť čokoládou a torta zasa karamelovou vrstvou.
Doboška sa stala populárnou po celej Európe. Doboš čoskoro začal svoj zákusok exportovať v špeciálne upravených drevených krabiciach. História torty je ilustrovaná
v Dobošovom čokoládovom múzeu v Szentederi, 20 km od Budapešti. (Zdroj: internet)
——————————————
Organizátorom súťaže je Kultúrne centrum Modra a OZ Kráľovan.

Ďakujeme za spoluprácu OZ Kráľovan, OZ Poľné lalie, CZ ECAV Modra Kráľová.

Vstupenky

Odporúčané akcie