Festival AZYL 2019 predstavuje najlepšie krátke filmy a videoklipy

24.6.2019
Festival AZYL 2019 predstavuje najlepšie krátke filmy a videoklipy

Víťazi boli slávnostne uvedení 21. júna 2019 na ART FILM FESTE v Košiciach. Všetky filmy si môžete pozrieť na webovej stránke www.festival.azyl.sk. Poďme si predstaviť víťazov jednotlivých kategórií a zhodnotiť aktuálny ročník festivalu. 

Súťažilo sa v troch kategóriách - minútové filmy, päťminútové filmy a videoklipy. Celkovo sa do súťaže prihlásilo 250 filmov zo 40 krajín sveta. Pri formátoch z rôznych krajín sa vyskytovali skutočne silné motívy, najčastejšie sa opakovali témy ako ekológia, udržateľnosť v stravovaní, sexuálne zneužívanie či kríza v komunikácii, ktorú prinášajú digitálne technológie. Hovorí organizátor festivalu, Viliam Štrelinger: “Príjemne nás prekvapilo, že k nám prihlasujú filmy aj čoraz mladší tvorcovia. Najmladšia režisérka mala iba 13 rokov. Ak bude tento trend pokračovať, do budúcna zvažujeme aj vytvorenie sekcie pre tvorcov do 18 rokov.” Viliam pokračuje: “Tvorcovia z predošlých ročníkov sa k Festivalu AZYL radi vracajú. Nielen, že sa nám prihlasujú opakovane, ale dokonca víťaz minuloročného minútového filmu v tomto ročníku 2019 vyhral päťminútovú kategóriu.”

 O víťazoch rozhodovala odborná porota z krajín Vyšehradskej štvorky, Slovensko zastupovali režisér filmu Kandidát a pripravovaného filmu Amnestie, Jonáš Karásek a scenáristka, dramaturgička a profesorka Filmovej a televíznej fakulty VŠMU Zuzana Gindl-Tatárová. Ročník 2019 zhodnotil Jonáš Karásek takto: “Bolo veľmi inšpiratívne mať možnosť pozrieť si tieto krátke filmy. Kvalita mnohých je na vysokej úrovni - či už ideovo alebo formálne. V porote som bol aj minulý rok, nemôžem povedať, že by sa úroveň filmov nejako výrazne zmenila, aj vtedy tam boli zaujímavé veci, keď ma oslovili skôr hrané, netradične natočené kúsky. V rámci tohto ročníka ma oslovili viac animácie.”

V kategórii 1 minútový film sa stal víťazom slovinský autor Matic Grgic s filmom THE LAST CIGARETTE ON EARTH: A Steampunk Adventure. Vo svete paralelnej budúcnosti, kde lietajúce lokomotívy a mechanické helikoptérové kone zapĺňajú nebo a mesiac, je obrovská skládka odpadu, ktorú drží v obehu parná sila. Niekde v tomto veľkom Steampunkovom svete začína malý príbeh o poslednej cigarete na Zemi.

Víťazný 1-minútový film:

https://festival.azyl.sk/sk/film/the-last-cigarette-on-earth-a-steampunk-adventure-matic-grgic-2/

Daniel McKee (UK) s filmom IF YOU NEVER ANSWERED X sa umiestnil na prvom mieste v kategórii 5 minútových filmov. Film sleduje aktivitu telefónu človeka, ktorý sa stratil. “AK SI NIKDY NEODPOVEDAL X” skúma tému komunikácie v 21. storočí prostredníctvom notifikácií objavujúcich sa na obrazovkách mobilných telefónov.

Víťazný 5-minútový film:
https://festival.azyl.sk/sk/film/if-you-never-answered-x-daniel-mckee-2/

Prvé miesto v kategórii videoklip získalo poľské tvorivé duo Dorota Piskor a Tomek Ślesicki s videoklipom ku skladbe COVER ME – Kroki. Vo videu sa muž vydáva na cestu miestami, kde sa zastavil čas.

Víťazný videoklip:  https://festival.azyl.sk/sk/film/cover-me-kroki-dir-dorota-piskor-tomek-slesicki-2/

Hlavnou cenou pre víťaza v kategórii videoklipov je 20 postprodukčných hodín pre svoje projekty v štúdiu HomeMedia Production. Kategória 1 a 5 minútových filmov je ocenená 500 eurovou poukážkou na nákup techniky v sieti iStores.

Tento ročník Festivalu AZYL sprevádzala novinka - Workshop AZYL, sprievodné podujatie Art Film Festu Košice 2019, je to tvorivý a vzdelávací workshop určený pre stredné školy, na ktorom si študenti za asistencie odborných lektorov priamo na festivale vyskúšali natočenie vlastných krátkych filmov. V priestoroch nezávislého kultúrneho centra Tabačka Kulturfabrik sa študenti stredných škôl oboznámili so základmi scenáristky, réžie, produkcie a strihovej skladby. Počas 5 dní boli účastníci workshopu za pomoci štyroch odborných lektorov vedení k tomu, aby čo najlepšie zrealizovali svoj námet na tému Reklama na festival do 1 minútového filmu. Hovorí Viliam Štrelinger: “Musím povedať, že som veľmi milo prekvapený. Do tvorby sa zapojili aj hudobníci z košického konzervatória a pre niektoré filmy tvorili hudbu na mieru. Myslím, že pre stredoškolákov je to výborný odrazový mostík do sveta filmu. A môžem povedať, že ma veľmi teší, ako to niektorých študentov chytilo!”

Tie najlepšie filmy z festivalu sa okrem Slovenska dostanú aj na festivaly v rôznych končinách sveta - v Maďarsku, Poľsku či Českej Republike. Organizátorom z AZYL Production sa tento rok podarilo nadviazať spoluprácu s Febiofestom a festivalom Pohoda, kde diváci budú mať možnosť pozrieť si to najlepšie z aktuálneho ročníka - Best of AZYL 2019. Putovné prehliadky by mali pokračovať na Grape festivale alebo v Novej Cvernovke.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Festival AZYL:

Medzinárodný Festival AZYL je jedno z mála podujatí, ktoré sa zameriava práve na krátkometrážne filmy. Festival je zároveň žánrovo pestrý, medzi prihlásenými prácami sa objavujú nielen hrané filmy, ale aj experimentálna alebo animovaná tvorba. Súťaží sa tradične v troch kategóriách - minútové filmy, päťminútové filmy a videoklipy. Nesúťažná kategória bude slúžiť tak ako v minulých rokoch pre filmové diela, ktoré nesplnia časový limit, ale autori sa rozhodnú prezentovať ich pred širokou laickou i odbornou verejnosťou alebo pre filmy, ktoré zaujmú porotu, no nedostanú sa do výberu Best of AZYL. 

Festival AZYL predstavuje stovky nových filmov, ktoré v doterajšej existencii videli už desiatky tisíc návštevníkov webovej stránky festivalu. Je bohato zastúpený žánrovo, ponúka skutočne pestrú zmes autorských diel a popri hraných filmoch dostáva priestor aj experimentálna či animovaná tvorba.

Festival AZYL aj tento rok spolupracoval s medzinárodným filmovým festivalom Art Film Fest Košice 2019, návštevníci si tu mohli pozrieť to najlepšie z minulého ročníka 2018 a tiež čerstvých 30 najlepších filmov z tohto ročníka. Tento ročník Festivalu AZYL sa koná aj vďaka finančnej podpore Audiovizuálneho fondu a Medzinárodného vyšehradského fondu, ARS Bratislavensis a mesta Košice.

Ďalšie správy