Slovenský film Ostrým nožom získal cenu za najlepšiu réžiu na 29. Filmovom festivale Cottbus v Nemecku

13.11.2019
Slovenský film Ostrým nožom získal  cenu za najlepšiu réžiu na 29. Filmovom festivale Cottbus v Nemecku

Slovenský film Ostrým nožom debutujúceho režiséra Teodora Kuhna, ktorý bol na 29. Filmovom festivale Cottbus v Nemecku uvedený v súťažnej sekcii, získal špeciálnu cenu za najlepšiu réžiu spolu s peňažnou odmenou 7500 Eur. 

Réžia tohto filmu pôsobivo dokazuje, že aktuálnosť témy nemusí nutne niesť celovečerný film k realistickosti na úkor emocionality. Vďaka presvedčivému vedeniu tímu a hercov je tento film filmovým zážitkom a vyjadrením našej doby,“ znie odôvodnenie medzinárodnej 5-člennej poroty, v ktorej zasadal aj známy ruský režisér, držiteľ ocenení z Cannes, Karlových Varov či Cinéma du Reél - Sergej Dvortsevoy.

Filmový festival Cottbus patrí medzi najdôležitejšie festivaly pre filmy východnej a strednej Európy. Súčasťou festivalu je aj industry platforma „Connecting Cottbus“, kde sa každoročne predstavujú nové projekty, hľadajúce potenciálnych koprodukčných partnerov.

Film vstúpil na plátna slovenských kín 21. februára 2019 a do dnešného dňa ho videlo takmer 40 tisíc divákov. Vďaka distribučnej spoločnosti Bontonfilm je snímka momentálne dostupná online prostredníctvom streamovacej služby iTunes; objednať a zakúpiť sa dajú DVD nosiče s bonusovým materiálom.

Medzinárodnú premiéru film zažil na áčkovom festivale v Šanghaji. Snímka získala hlavnú cenu Grand Prix na českom Febiofeste a cenu v súťaži filmov poľského festivalu Lubuskie Lato Filmowe.

Ostrým nožom rozpráva príbeh otca, ktorému zavraždia syna. Z útoku sú obvinení štyria páchatelia, pre chybné rozhodnutie sudkyne sa však dostanú na slobodu. Otec, odhodlaný odhaliť pravdu, sa púšťa do nevyrovnaného boja s nečinnou políciou, skorumpovaným súdnictvom aj vládnucou mafiou. Dokáže v takto prehnitom systéme vyhrať?

Hlavnú postavu filmového otca stvárnil Roman Luknár, matku zavraždeného chlapca zahrala Ela Lehotská, v úlohe syna vystupuje Dávid Hartl. V ďalších postavách sa predstavili aj Miroslav Krobot, Marián Mitaš, Táňa Radeva, Jana Oľhová či rapperi Moloch Vlavo a MOMO.

Film Ostrým nožom produkuje spoločnosť nutprodukcia s.r.o. Jeho koproducentami sú Madness Productions s.r.o., Rozhlas a televízia Slovenska a nutprodukce s.r.o. Film finančne podporili Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie, Bratislavský samosprávny kraj a Ars Bratislavensis. Na spolupráci sa podieľala HomeMedia Production s.r.o. . Výrobu a distribúciu filmu na DVD finančne podporil Audiovizuálny fond.

Ďalšie správy