Video: Šimon Švidraň zverejnil klip s tancujúcou múzou, priateľkou Karolínou

27.11.2019
Video: Šimon Švidraň zverejnil klip s tancujúcou múzou, priateľkou Karolínou

Spevák, skladateľ a gitarista Šimon Švidraň prichádza so sólo projektom inšpirovaným osobnými skúsenosťami. Vkusný vizuál k debutovej sólo piesni Mám ťa rád sa nesie v emotívnej atmosfére pod rúškom spevákovej partnerky Karolíny Horáčikovej. Šimon sa zviditeľnil vďaka účasti v súťaži The Voice Česko Slovensko, kde zaujal porotu. Okrem domovskej kapely Darkness Positive pôsobí aj v známej formácií Funkiez a v kapele Barbory Švidraňovej Basie Frank Band. Napriek plnému repertoáru sa mu teraz podarilo rozbehnúť aj sólo kariéru a venovať sa hudbe s vlastným odkazom.

Text je spoločným dielom

Kreatívne tvorivé súhry sú vzácne a plodivé interakcie prichádzajú zriedka, Šimon má však šťastie na ľudí, s ktorými vznikajú harmonické diela. Či už sú to členovia jeho domácej kapely Darkness Positive alebo freestyle raper Tomáš Zbyňovec. „Jedno skoré ráno sme sa vracali domov z mesta a Tomáš začal spontánne spievať „áno, mám sa rád, áno, mám sa rád, áno, mám sa rááád...“, v ten moment som si uvedomil, že toto môže byť dobrý song a pre skrášlenie momentálnej chvíľky som začal do toho robiť beatbox, aby sme si to zadžemovali, kým príde nočák. Aj sa tak stalo a refrén nám obom utkvel v pamäti. Ráno som precitol a chytil španielku. Ešte v ten večer sme pri drinku v podzemných priestoroch jedného podniku v centre Žiliny dokončili skladbu Mám ťa rád. Potom už nasledoval booking termínu v štúdiu Melody a viac než štvorhodinová recording session, kedy sme pekne krásne skladbu zaznamenali,“ vysvetľuje Šimon Švidraň.

O mix a nahrávku sa postaral Jozef Štefanatný a o mastering Sage Audio, Nashville U.S. „S Tomášom sa v procese tvorby výborne dopĺňame, už v minulosti sme spolupracovali na skladbe Len s ňou pre projekt aP. (Art Priority) a tiež sme spolu vytvorili pesničku Fénix pre Basie Frank Band,“ dodáva Šimon.

Videoklip k novinke zaujme tancom Karolíny Horáčikovej, ale i kreatívnou postprodukciou umelca Norberta Neuschla.

Nápad na vizuál priniesol Šimon a samotné zábery natočila fotografka Dorota Holubová vo svojom ateliéri Holubník v Bratislave. Za finálnym vizuálom však stojí umelec Norbert Neuschl. „Rád spolupracujem so Šimonom, nakoľko dostávam úplnú voľnosť pri kreatívnej tvorbe. Nie je to naša prvá spolupráca, okrem ďalších videoklipov pre Šimonovu kapelu Darkness Positive som mal možnosť realizovať vizuály albumov pre kapelu Darkness Positive, ale i Basie Frank Band. Svojou intimitou a atmosférou si skladba Mám ťa rád žiadala jednoduchosť a čistotu. No napriek tomu je v songu tiež prítomné akési napätie a pulz, takže som sa snažil dosiahnuť dva svety, ktoré sa navzájom prepletajú. Na jednej strane nebeská biela znázorňujúca absolútne jemný prístup, na strane druhej vášnivý červený intímny, dotykový svet,“ prezrádza Norbert Neuschl.

Nápady prichádzajú odrazu

 Šimonove skladby vznikajú prevažne na základe určitej udalosti, ktorú prežije on alebo niekto z jeho blízkych, pričom cíti potrebu zvečniť danú emóciu. Nápady prichádzajú odrazu. „Prichádza ich mnoho a prichádzajú stále, len nie všetky sú hodné či vhodné na spracovanie do zvukovej podoby. Sú však aj obdobia, kedy nič neprichádza. Inšpiruje ma môj život samotný, moje okolie, v ktorom sa pohybujem, spoločnosť, v ktorej existujem, hudba, ktorú ma baví počúvať a témy, ktoré stoja za pozornosť. Veľkou múzou mi je aj moja priateľka Karolína, s ktorou spolunažívam a musím povedať, že len na albume Prvý dojem (Slnko records 2018) mojej kapely Darkness Positive sa nachádzajú dve skladby s textami vyplývajúcimi z nášho spoločného života,“ objasňuje Šimon.

Ďalšie správy